Internet deci i mladima nudi fantastične mogućnosti za otkrivanje, povezivanje i kreiranje. Međutim, prilikom korišćenja Interneta postoje i rizici. Na primer, to je otvoreni prozor u svet koji takođe pripada odraslima i sadrži neodgovarajuće materijale za decu.

Kako roditelji mogu da pomognu deci da smanje ove rizike? Nema jednostavnog odgovora - rizici su različiti i zavise od uzrasta deteta i poznavanja rada na računaru.

Najvažnije je učiniti lične podatke bezbednim na računaru, tj. zaštiti računar od virusa i stalno nadograđivati softver. Što se same dece tiče, možete poboljšati bezbednost podataka pomoću postavki filtera i opcija filtriranja sadržaja koje su dostupne u većini programa.


Naravno, važno je da računarska oprema radi ispravno. Za decu i mlade Internet je pre svega društveno okruženje u kojem mogu sresti prijatelje, ali i nepoznate osobe. Na mreži možete biti uznemiravani, pretrpeti nasilje ili čak zloupotrebljeni. Verujem da je najbolja zaštita osloniti se na zdrav razum. Od presudne važnosti je obavestiti decu o opasnostima na Internetu tako da se ponašaju na bezbedan način, kao i biti na raspolaganju za razgovor o bilo kojim problemima koja deca imaju prilikom korišćenja Interneta.