Pretnje na Internetu:

  Virusi, crvi i trojanski konji

  Hakeri i provalnici

  Neželjena pošta na Internetu

  Zapamtite

Virusi, crvi i trojanski konji


Virusi i crvi su opasni programi koji se šire putem e-pošte ili Internet stranica. Virusi mogu da oštete datoteke ili softver koji se nalaze na računaru.

Crvi se šire brže od virusa, direktno sa jednog računara na drugi. Na primer, crv iz e-pošte može samog sebe poslati na svaku e-adresu iz adresara korisnika. Internet crvi traže računare koji su povezani sa Internetom i koji ne sadrže najnovije bezbednosne ispravke.

Trojanski konji, odnosno trojanci, jesu opasni programi napravljeni da izgledaju bezopasno, na primer, kao igra. Međutim, kada se aktiviraju, mogu oštetiti datoteke a da korisnik toga nije ni svestan.

Hakeri i provalnici


Hakeri i provalnici su termini koji se koriste za osobe koje neovlašćeno pristupaju sistemima podataka. Oni neovlašćeno pristupaju nezaštićenim računarima preko Interneta i kradu ili kopiraju datoteke koje zatim koriste za nezakonite aktivnosti.

Najbolji način zaštite računara od neovlašćenog pristupa jeste korišćenje zaštitnog zida i ažuriranje operativnog sistema.

Neželjena pošta na Internetu


Velika količina e-pošte koju ne želite da primite naziva se neželjena ili bezvredna pošta. Ona preopterećuje sisteme e-pošte i može da blokira poštanske sandučiće. Pošiljaoci neželjene e-pošte ponekad koriste crve.

Pet pravila o korišćenju e-pošte:

  1. Nikada nemojte otvarati sumnjive poruke ili priloge e-pošte od osoba koje ne poznajete. Umesto toga, izbrišite ih direktno iz menija poruka.
  2. Nikada nemojte odgovarati na neželjenu poštu.
  3. Koristite filter za bezvrednu poštu dobavljača Internet usluga ili programa, ako postoji.
  4. Koristite novu ili porodičnu e-adresu za Internet upite, forume na mreži i sl.
  5. Nikada nemojte prosleđivati lančanu e-poruku. Izbrišite je.

Zapamtite


Zatvorite sumnjive iskačuće prozore
Iskačući prozori su mali prozori sa porukom koja vas podstiče da kliknete na prozor. Ako se takav prozor pojavi na vašem ekranu, najbezbednije ga je zatvoriti klikom na znak „X“ koji se obično nalazi u gornjem desnom uglu. Nikada ne znate šta će program uraditi, čak i ako kliknete na dugme „Ne“.

Ne dozvolite da vas prevare
Skrivanje identiteta na Internetu je jednostavno. Preporučujemo da proverite identitet osobe sa kojom komunicirate (na primer, u diskusionim grupama). Nikada ne bi trebalo da otkrijete svoje lične podatke preko Interneta, osim ako se ne radi o osobama koje poznajete i kojima verujete. Ukoliko se od vas zatraži da dostavite lične podatke Web lokaciji, uvek proverite „uslove korišćenja“ ili „smernice za privatnost“ lokacije da biste se uverili da je administrator Web lokacije objasnio za šta će se informacije koristiti i da li će biti prosleđene drugim osobama.

Razgovarajte o korišćenju Interneta
Veliki deo materijala dostupnog na Internetu nije odgovarajući za maloletnike. Razgovarajte o surfovanju i bezbednom korišćenju Interneta sa svojim učenicima.